Week van de werkstress 2023: Verbinding en zelfzorg
Disconnect to reconnect. In the midst of a busy and stressful world, take moments to find stillness within yourself and reconnect with your true essence (Unknown)
Wat doet het met je als je tijdelijk niet werkt? Karina Geurts is leidinggevende bij Gimd en koos voor een periode waarin werk stopte. In het teken van de Week van de werkstress deelt Karina haar ervaring over zelfzorg en de verbinding op de werkvloer.
Karina, bewust koos jij voor een periode van rust, balans en zelfzorg. Hoe kijk je terug op de tijd waarin jouw rol als leidinggevende niet aan de orde van de dag was?
‘Tijd zinnig besteden zonder werk was voor mij bijzonder om te ervaren. Een periode vrij van je werk geeft ruimte voor andere zaken in het leven. Ervaringen laten bezinken en bewust genieten van niet aan staan. Het duurde best even om alles uit mijn systeem te krijgen.
Welke verschillen zag je bij terugkomst op het werk?
‘Ik was nieuwsgierig wat er was gebeurd na drie maanden afwezigheid. Ik voel mij verantwoordelijk voor mijn werk. Dit moest ik tijdelijk loslaten, daarna transparant zijn en open staan voor nieuwe inzichten. Wat ging goed, wat kon beter, wat kan ik anders doen? Dat was verfrissend en goed. Je hebt als leidinggevende een voorbeeldfunctie maar bent ook mens met dezelfde uitdagingen als ieder om in verbinding te blijven en te luisteren naar wat je nodig hebt. Dit slaat op zowel verbinding met jezelf als met ieder individu in een organisatie.’
Je hebt als leidinggevende een voorbeeldfunctie maar bent ook mens met dezelfde uitdagingen als ieder om in verbinding te blijven en te luisteren naar wat je nodig hebt.
Welk advies kan helpend zijn voor leidinggevenden in het teken van verbinding?
‘Teambuilding is een continu proces. Elk moment dat je met elkaar in gesprek bent, met focus en aandacht, is een vorm van verbinding. Of dat nou een werkgever is of een medewerker, het bewuste contact en goed naar elkaar luisteren is essentieel. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar je moet wel kunnen uitleggen waarom je iets doet of iets laat. Elkaar succes wensen, bemoedigen in dingen die uitdagend zijn, humor, complimenten geven: dit helpt in drukke periodes.’
En dan is er de balans tussen gezonde stress en zelfzorg. Hoe houd je de balans in stand?
We zitten met elkaar in een flow waarin moeten aanwezig is en dat kost energie. De hierbij komende stress hoeft niet negatief te zijn als het gezonde stress is. Balans verdwijnt mede als stress chronisch wordt. Je kan niet altijd honderd procent aanstaan; dit kan je niet verwachten van je werknemers en ook niet van jezelf. Sporten en werken aan je mentale gezondheid zijn voorbeelden van zelfzorg en voor het verminderen van stress. Net als het opzoeken van stilte, je bewust vervelen en keuzes maken waarbij jij je goed voelt. De realisatie dat alles tijdelijk is, helpt mij om alles in goede kaders te zetten.
Zelfzorg is ook de stilte opzoeken, je bewust vervelen en keuzes maken waarbij jij je goed voelt.
Mentaal gezond omgaan met stress; hoe houd je stress te vriend?
‘Het toepassen van een helicopterview om helder te krijgen waar de uitdaging ligt om vandaaruit een beslissing te maken, kan helpend zijn. Is er direct actie nodig om te ontzorgen of is er ruimte om het te laten bezinken? Continu op hoog niveau handelen vraagt ook om terugschakelen. Tijdens een stressvolle gebeurtenis blijkt het vaker wat genuanceerder te liggen dan in het moment zelf. De ruimte pakken om de mogelijkheden te zien is niet makkelijk maar wel een keuze. Probeer het plezier te vinden in de hectiek, wetende dat alles tijdelijk is, net als de acceptatie dat het niet altijd loopt zoals je wenst. De focus op mentale gezondheid is mede leidend voor een gezond (werkzaam) leven.’
Meer weten over de kracht van verbinding op de werkvloer? Meld je dan aan voor het gratis webinar over werkstress, via de link in onderstaande banner.