Week van de werkstress 2023: blog van de directie
Blog door Monique van Dongen – van Litsenburg, Algemeen Directeur Gimd.
In de week van 13 tot en met 17 november staan we stil bij de week van de werkstress. Gimd is trotse partner en besteedt in samenwerking met andere partijen en branchevereniging Oval in deze periode veel aandacht aan werkstress. Mijn eerste blog gaat dus ook over werkstress; welke harde cijfers zijn bekend en wat zijn de kosten van psychisch verzuim? Maar ik benadruk ook de positieve impact van stress. Hoe het voor mij persoonlijk werkt. Over bevlogenheid en dat investeren in het well-beïng van de medewerker veel oplevert.
Hoog ziekteverzuim, openstaande vacatures die niet opgevuld kunnen worden, meer druk op de medewerkers die de hoeveelheid van het werk met minder mankracht moet doen, geen zicht op de medewerker die thuiswerkt; gaat het wel goed met Piet? Er zijn veel trends en ontwikkelingen in Nederland die typerend zijn voor de afgelopen periode. Werkstress is al jaren een hot topic en dat is ook niet vreemd als je ziet hoe vaak het aanleiding is voor langdurig verzuim en hoe hoog de kosten hiervan kunnen oplopen.
Ruim 37% van de medewerkers geeft werkdruk of werkstress op als reden voor verzuim.
Cijfers over werkstress
Gimd is expert op het gebied van bedrijfsmaatschappelijk werk en daarmee ook op het gebied van werkstress. Ruim 37% van de medewerkers geeft werkdruk of werkstress op als reden voor verzuim. Onze bedrijfsmaatschappelijk werkers herkennen dit. In het afgelopen jaar zagen we als meest voorkomende aanleidingen voor inzet van bedrijfsmaatschappelijk werk een verstoorde werk/privé balans en stress of (dreigende) burn-out. Het aantal verzuimdagen vanuit psychisch en stress gerelateerd verzuim lag in 2022 gemiddeld op 9 werkdagen, het hoogste punt sinds 2014. Dit blijft toenemen. In 2022 was het langdurend verzuim door stressgerelateerde klachten 13% hoger dan voor de coronapandemie in 2019. Medewerkers met spanningsklachten zijn gemiddeld 195 dagen niet aan het werk. Bij overspanning zijn dat gemiddeld 228 dagen en bij een burn-out zelfs 288 dagen.
Kosten psychisch verzuim
Tel daarbij op dat de kosten van psychisch verzuim gemiddeld € 45.000,00 per jaar per medewerker zijn. Genoeg aanleiding om te investeren in bijvoorbeeld de inzet van bedrijfsmaatschappelijk werk om uitval wegens psychische klanten vóór te zijn. Als directeur en leidinggevende heb ik een belangrijke rol bij het voorkomen van uitval door te investeren in mijn medewerkers.
Positieve impact van stress
Als je me vraagt of ik zelf ook stress heb van mijn werk? Natúúrlijk ken ik het gevoel. Mijn functie brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee en als kersverse directeur voel ik me verantwoordelijk om Gimd verder te brengen. Stress ligt dan op de loer. Mijn dagen zijn hectisch. Gimd is een landelijke organisatie en ik reis door heel Nederland om alle locaties te bezoeken en de teams te spreken. Dus het zijn drukke en enerverende tijden. Maar de stress die ik voel, zorgt er juist voor dat ik heel gedreven ben en het zorgt voor bevlogenheid in mijn werk. Alsof ik de hele wereld aan kan.
Bevlogenheid
Bevlogenheid, in de context van werk en arbeidspsychologie, verwijst naar een toestand waarin medewerkers een diepe, positieve verbinding hebben met hun werk. Het omvat intense betrokkenheid, motivatie, enthousiasme en passie voor de taken die ze uitvoeren. Bevlogen werknemers voelen zich sterk geïnspireerd en energiek in hun werk, zijn toegewijd aan hun organisatie en hebben een gevoel van voldoening en vervulling in wat ze doen. Deze toestand van bevlogenheid draagt bij aan verhoogde prestaties en een positieve invloed op de algehele werksfeer en organisatiecultuur. Daarnaast zorgt het voor het verminderen van werk gerelateerde stress en het vergroten van betrokkenheid op de werkvloer.
Bevlogenheid zorgt het voor het verminderen van werk gerelateerde stress en het vergroten van betrokkenheid op de werkvloer.
Investeren in well-beïng
Het investeren in het persoonlijk welbevinden van medewerkers loont. Wanneer mensen een hoge bevlogenheid ervaren op het werk dan zijn ze onder andere minder gestrest, minder vaak ziek, minder depressief, productiever en meer verbonden met de organisatie. En het loont niet alleen voor de medewerker maar ook zeker voor de werkgever. Met betrekking tot bedrijfsresultaten hangt bevlogenheid positief samen met klanttevredenheid, productiviteit, bedrijfsgroei, dagelijkse inkomsten, toekomstig financieel succes en innovatie (bron: Schaufeli & Bakker, 2022).
Vertrouwen geven en eigen regie
Ik prijs me gelukkig. Want Gimd heeft zeer bevlogen en betrokken medewerkers. Er wordt vaak een beroep gedaan op hun flexibiliteit en creativiteit. Daar past eigen regie en waardering bij. Als directeur en leidinggevende geef ik de medewerker vertrouwen mee. Natuurlijk zijn er kaders en richtlijnen, maar iedere medewerker kan en mag dit met zijn eigen persoonlijkheid invullen. Dat maakt het werk interessant. Doordat ik goed kan relativeren kan ik ook anderen helpen om de balans te behouden en werkstress de baas te blijven. Bij Gimd doen we het samen en ik heb het voorrecht om met energieke en verantwoordelijke collega’s samen te werken. Ik krijg energie van mijn werk. Ik hou de grote lijnen in het vizier en laat me niet teveel afleiden door de energievreters. Lukt het even niet in het werk, dan richt ik mij op iets totaal anders. Dan ga ik letterlijk met mijn handen in de klei en ga ik lekker pottenbakken. Voor mij werkt dat heel ontspannend. Verstand op 0 en zien wat voor baksel er wordt gecreëerd. Symmetrie lukt niet en dat is ook geen streven. Zo ook niet in het werk.