De nieuwe Klokkenluiderswet
Heeft u al een klokkenluidersregeling?
Wat is er op 1 juli 2016 veranderd?
Vanaf 1 juli 2016 is de nieuwe wet ‘Huis voor klokkenluiders’ van kracht. Deze wet regelt de mogelijkheden en bescherming van werknemers die een misstand willen melden.
De belangrijkste veranderingen zijn:
- De wet stelt het hebben van een klokkenluidersregeling voor bedrijven met meer dan 50 werknemers verplicht. Ook zegt de wet wat zo’n regeling minstens moet bevatten.
- Het is wettelijk verboden om klokkenluiders te benadelen. Denk daarbij aan financieel korten, herplaatsen of in het uiterste geval ontslag.
- Daarnaast is met de invoering van de wet ook het Huis voor klokkenluiders een feit. Dit zelfstandig bestuursorgaan helpt klokkenluiders met advies en onderzoek.
Welke misstanden vallen onder de nieuwe wet?
Een melding moet betrekking hebben op een misstand met een maatschappelijk belang:
- schending van een wettelijk voorschrift
- gevaar voor de volksgezondheid
- gevaar voor de veiligheid van personen
- gevaar voor de aantasting van het milieu
- gevaar voor het goed functioneren van overheidsorganisatie of bedrijf als gevolg van een onbehoorlijke wijze van handelen of nalaten
Een werknemer die een misstand signaleert dient dit eerst intern te melden. Dit kan in overleg met de vertrouwenspersoon Integriteit. Gimd heeft de beschikking over een aantal professionals met deze bijzondere expertise.
Als intern melden niet gaat of als de werknemer het gevoel heeft toch benadeeld te worden, dan kan hij/zij ook terugvallen op het nieuwe Huis voor klokkenluiders.
Wat houdt een klokkenluidersregeling in?
Elke werkgever met meer dan 50 werknemers moet vanaf 1 juli een klokkenluidersregeling hebben. Werkgevers die al een dergelijke regeling hadden, moeten deze wellicht herzien. De wet stelt namelijk duidelijke minimumeisen aan de inhoud van een klokkenluidersregeling:
- Hoe wordt er intern met de melding omgegaan?
- Wanneer is in de organisatie sprake van ‘een misstand’? De wettelijke definitie is daarbij het uitgangspunt.
- Bij wie moet de melding worden gedaan?
Daarnaast moet in de regeling expliciet worden opgenomen:
- dat de werkgever vertrouwelijk omgaat met de melding als de medewerker daarom vraagt;
- dat de werknemer een adviseur in vertrouwen mag nemen om advies in te winnen.
Goede afspraken met de bedrijfsarts, de vertrouwenspersoon en de functionaris waarbij intern gemeld kan worden, zijn belangrijke voorwaarden. Duidelijkheid over ieders rol is belangrijk.
De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op de klokkenluidersregeling.
Wat doet het Huis voor klokkenluiders?
Het Huis voor klokkenluiders is een onafhankelijk bestuursorgaan dat klokkenluiders ondersteunt met advies en onderzoek. Het inwinnen van advies bij het Huis voor klokkenluiders is gratis, onafhankelijk en vertrouwelijk.
Wat kan Gimd betekenen?
Werkgevers kunnen bij Gimd terecht voor voorlichting over het opzetten van een goed integriteitsbeleid en een veilige meldcultuur. Met als onderdeel een goed uitgewerkte en heldere klokkenluidersregeling. Daarnaast ondersteunen de vertrouwenspersonen Integriteit van Gimd in de dagelijkse praktijk bij een juiste uitvoering van de klokkenluidersregeling.
Wilt u meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het supportcenter via 088 800 85 00 of een bericht sturen aan [email protected].